Ne možeš naći posao? Ako si dovoljno sretan pa si zaposlen, vjerojatno radiš za nekog drugog. Možda i godinama govoriš da ćeš dati otkaz i pokrenuti nešto svoje, možda imaš lošeg šefa, nepodnošljive kolege, premalu plaću, ured ima čudan miris? Istovremeno imaš dobru poslovnu ideju, hrabar si i spreman upustiti se u pokretanje vlastitog posla?
Ne postoji nikakav čarobni štapići koji će preko noći promijeniti stanje u gospodarstvu, ako se osobno ne angažiramo. Svi moramo dati sve od sebe, prije svega odgovornim ponašanjem, vjerom u promjene, savladavanjem nametnutog straha i željom da se promjene zaista i dogode. Nove ideje imaju mjesta za razvitak. Male tvrtke koje mogu brže reagirati, pogotovo u doba interneta, imaju realnu šansu zauzeti svoje mjesto na tržištu prije nego veća poduzeća uopće krenu u takve inicijative. Ključno je iskoristiti svaku mjeru, poticaj ili potporu za kojom se pruža prilika, a jedna od takvih je i potpora za samozapošljavanje.

Potpore za samozapošljavanje

Potpore za samozapošljavanje dodjeljuju se nezaposlenim osobama za sufinanciranje troškova otvaranja i rada poslovnog subjekta. Potpora se dodjeljuje osobama koje su obavile aktivnosti u suradnji sa savjetnikom i razradile poduzetničku ideju. U 2016. godini 26 novih poduzetnika i obrtnika s područja naše županije iskoristilo je ovu mogućnost.
Potpora iznosi do 35.000 kn, odnosno do 45.000 kn u slučaju da se kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad. U slučaju udruživanja u trgovačka društva ili zadruge, moguće je dobiti potporu u iznosu od 35.000 kn po članu, a gornja granica iznosa koju korisnici koji se udružuju mogu ostvariti je 175.000 kn (za najviše pet osoba). U slučaju osnivanja i zapošljavanja u trgovačkom društvu, gornja granica iznosi 140.000 (za najviše četiri osobe). U slučaju otvaranja obrta ili slobodne profesije, gornja granica je 70.000 kn (za dvije osobe).

Grad Požega odobrava i poticaje poduzetnicima za svaku novozaposlenu osobu, i to jednokratni poticaj u iznosu od 5.000 kuna i dvanaest mjesečnih poticaja u visini do 20 posto bruto plaće, a najviše do 1.000 kuna mjesečno. Neprofitne organizacije na području Grada Požege mogu koristiti poticaj za zapošljavanje nezaposlenih osoba do 29 godina, s prebivalištem na području Grada Požege, na EU projektima u nevladinom sektoru. Mjesečni poticaj je u visini do 10 posto bruto plaće, a najviše do 1.000 kuna mjesečno (maksimalno 12 mjeseci). Koristeći poticaje svoje radno mjesto našlo je u posljednje dvije godine blizu 40 osoba, a njihovi poslodavci koristili su sredstva od blizu 300.000 kuna.

Pravo vrijeme da skupiš hrabrost i pokreneš vlastiti posao

Samozapošljavanje možda predstavlja najbolje rješenje problema. Biti sam svoj gazda je san mnogih ljudi, što je više nego razumljivo kada znamo da imate svu slobodu u donošenju odluka i organizaciji svog vremena. Pokretanje poslovanja je lako ostvariv cilj, ako ste motivirani i ustrajni, ali zahtjeva rad i disciplinu.  Jako  je važno baviti se nečim što voliš i što te čini sretnim. To je posebno bitno u ranim fazama razvoja kad naletiš na probleme. Naravno, strah od neuspjeha je uvijek prisutan, ali ne smiješ dopustiti da to stane na put tvom snu. Možda je baš sada pravo vrijeme da skupiš hrabrost i pokreneš vlastiti posao, a mi smo tu da ti ponudimo našu pomoć.

Svim novim poduzetnicima i obrtnicima(u prve dvije godine poslovanja) i onima koji će to tek postati, nudimo 50% popusta na sve usluge dizajna, web dizajna i digitalnog marketinga, uz besplatne konzultacije. I sami smo prošli ovaj poduzetnički put i tu smo da ti pomognemo.